Cumartesi, Eylül 21

BM Dünya Gıda Programı, Gazze’nin güneyi için ‘felaket’ uyarısında bulundu

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri çıkmaza girerken Gazze’deki gıda sorunu büyüyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Örgütü’nden üst düzey bir yetkili, çatışmaların devam ettiği Gazze’nin güneyi için bir “felaket” uyarısında bulundu.

REKLAM

Hamas ile İsrail arasındaki savaş devam ederken, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’ndan (WFP) üst düzey bir yetkili, Gazze’nin güneyinde “su ve temizlik felaketi” yaşandığını söyledi.

Dünya Gıda Programının genel müdür yardımcısı Carl Skau, Cuma günü X hesabında yaptığı açıklamada, ajansın asıl endişesinin yüz binlerce Filistinlinin Refah şehrinden yerinden edildiği güneyle ilgili olduğunu söyledi.

Skau, “Burada gerçekten bir su ve kanalizasyon felaketi yaşıyoruz. İnsanlar sokaklarda, sahilde ya da en iyi ihtimalle barınaklarda kamp yapıyor.” diyen Skau, bölgede “kanalizasyon nehirlerinin” oluştuğunu da sözlerine ekledi.

Skau ayrıca WFP yardımı taşıyan kamyonların Gazze’ye giden sınır kapılarından geçmek için sıkışıp kaldığını söyledi.

Skau, “Günde beş ila sekiz saat boyunca birçok kontrol noktasında sıkışıp kalıyoruz” dedi. Burası şu anda askeri operasyonun devam ettiği bir alan ve güvenli bir şekilde hareket edebilmemiz için izne ihtiyacımız var” dedi.

Skau’nun açıklaması, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF), gerekli tüm belgelere sahip olmasına rağmen konvoylarından birinin kuzey Gazze’ye girmesine izin verilmediğini duyurmasıyla aynı gün geldi.

Aylardır süren savaşın gıda, ilaç ve diğer malzeme akışını büyük ölçüde kesmesi nedeniyle Gazze’deki Filistinliler yaygın açlıkla karşı karşıya.

BM kuruluşları, Gazze’de bir milyondan fazla insanın Temmuz ortasına kadar açlık sınırının doruğa çıkabileceği konusunda uyarıyor.

Öte yandan İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinin yeniden çıkmaza girmesi üzerine Washington’dan yapılan açıklamada, ABD destekli önerinin her iki tarafça da tam olarak benimsenmemesi nedeniyle yakın gelecekte bir anlaşma beklenmediği belirtildi.

Dünyanın güncel çatışmalarının ana gündem maddesi olduğu İtalya’daki G7 zirvesinde konuşan ABD Başkanı Joe Biden, “ümidini kaybetmediğini” söyledi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ni bombalaması devam ederken, Hamas bu hafta ABD destekli barış teklifinde kalıcı ateşkese ve İsrail birliklerinin Gazze’den tamamen çekilmesine izin verecek değişiklikler önerdi.

Biden’ın teklifinde söz konusu hükümler yer almasına rağmen Hamas, İsrail’in bu hükümleri uygulama kararlılığı konusunda şüphelerini dile getirdi.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in geçtiğimiz ekim ayında Hamas’a karşı başlattığı savaşta 37 bin 260’tan fazla kişi hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber