Salı, Kasım 12

Kan yapımı ve bağışıklık sistemi için beslenmenin önemi – SAĞLIK

Et ve süt ürünlerini bir arada tüketmeyin
Ayran ve yoğurdun kültürümüzde sofraların vazgeçilmezi olduğunu teyit ederek, Liv Hospital Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz; Demir emilimini önlemek için süt ürünlerinin et ürünleriyle aynı anda tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor ve ekliyor: “Et yemeklerinin yanı sıra; C vitamini bombası olarak hazırlayacağınız semizotu, kuzu kulağı ve maydanoz gibi yapraklı yeşilliklerden oluşan salatanızı limon ve zeytinyağı ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sisteminizi de dikkate almanız gerekir. Bu nedenle kahvenize günde bir kez atıştırmalık olarak ceviz, badem veya antep fıstığı ekleyebilirsiniz. Kırmızı meyveler vazgeçilmez olmalıdır. Öğleden sonra ise mevsime bağlı olarak; “Ahududu, böğürtlen, çilek ve yaban mersini tüketebilirsiniz.” Hematolojik tedavide dengeli beslenme önemlidirHematolojik tedavide dengeli beslenme çok önemlidir. Tedavi sırasında daha iyi yaşamak için tedaviye hazırlıklı olmak gerekir. Egzersiz gibi fiziksel aktivitelerin yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenmek de ruhsal ve zihinsel sağlığımızın korunmasında vücudumuza faydalıdır.Antioksidanlar için yapraklı gıdalar Yapraklı gıdalar antioksidanlar açısından zengindir ve bitkisel besin içeriğiyle sağlığımıza büyük katkı sağlar. Bitkisel besin içeren diğer gıdalar arasında yaban mersini, kırmızı üzüm ve patlıcan bulunur.enerji için karbonhidratlar Enerji için karbonhidratlara ihtiyaç vardır; Kepekli makarna, esmer pirinç, kepekli ekmek ve patates gibi ürünler öğünün üçte birini oluşturuyor. Hücre gelişimi ve hasar onarımı için proteinler Sağlıklı hücre gelişimi ve hasar onarımı için protein içeren gıdalar gereklidir; Kas kütlesini korumak için baklagiller, balık, et (ağırlıklı olarak hindi ve tavuk), süt ürünleri, yumurta, tofu (özellikle vejetaryenler için) ve kinoa gibi ürünler her öğünde küçük miktarlarda tüketilmelidir. Mineral ve lif açısından meyve ve sebzeler Mümkün olduğu kadar meyve ve sebze tüketmenizi öneririm. Bunlar vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Meyveyi olduğu gibi tüketmek, meyve suyu formundan daha faydalıdır. Tercih etmenizi önerdiğim sebzeler ise; brokoli, karnabahar, kayısı, nektarin, melekotu eriği. Kemik sağlığı için süt Kemik sağlığımız için süt ve süt ürünlerine de yer vermeliyiz; Süt, yoğurt ve peynir kalsiyum açısından zengindir. Bağırsak sağlığı için lif bakımından zengin besinler Bağırsak sağlığımız için çok önemli olan lifi de sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak tam buğdaydan, meyve kabuklarından ve yenilebilir çiğ sebzelerden alabiliriz. Tuzsuz fındık, chia tohumu ve ananas gibi lif açısından zengin besinler tek başına ya da yemeklerimize karıştırılarak yenebilir. Doymamış yağlar da dengeli ve sağlıklı beslenmeye dahil edilmelidir. İnflamasyonu azalttığı bilinen sağlıklı yağlar arasında avokado, zeytinyağı, kaju fıstığı ve ceviz, fındık, yer fıstığı ve omega-3 açısından zengin balıklar bulunur. Sağlıklı vücut için su En önemli faktörlerden biri de vücudumuzu gün boyu su ile beslemek. Amacımız günü 6-8 bardak su ile bitirmek. Su ve sıvılar eşdeğer sayılabilirken kahve ve çayın bu kategoriye dahil edilmemesi gerekir. Alkolsüz içecekler bile suya eşdeğer değildir. Karpuz ve üzüm gibi su içeriği yüksek meyveler de atıştırmalık olarak yenebilir. Mottonuz sağlıksız miktarda tüketmek yerine sağlıklı ve dengeli tüketmek olsun. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber