İnsani yardım taşıyan araçların güvenliğini sağlayan kişiler de hedef alındı.
Filistinli sağlık yetkilileri, Perşembe günü erken saatlerde İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarında 7'si çocuk ve 1'i kadın en az 28 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
Yaralıların kaldırıldığı Deir El Balah yakınlarındaki Mescid-i Aksa Şehitleri Hastanesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, saldırılardan biri Nuseyrat mülteci kampındaki bir evi hedef aldı.
Associated Press (AP) saha muhabiri morgda ölen sivillerin cesetlerini inceledi.
Diğer saldırı ise insani yardım taşıyan araçların güvenliğini denetleyen kişilere yönelikti.
Bu kişilerin ait olduğu yerel komiteler, yerinden edilmiş Filistinliler tarafından Hamas kontrolündeki İçişleri Bakanlığı ile koordineli olarak kuruldu. Güneydeki Han Yunus kentindeki Nasır Hastanesi'ne 30 dakika arayla 15 ceset alındı.
Hastane, güney sınır kenti Refah yakınlarında düzenlenen saldırıda sekiz kişinin öldüğünü, 30 dakika sonra Han Yunus yakınlarındaki başka bir saldırıda ise yedi kişinin öldüğünü söyledi.
Arka plan
İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim'de yeniden alevlendi.
İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'deki saldırısında çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.
İsrail, BM Genel Kurulu'nun derhal ateşkes çağrısı yapmasına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve onları katletmeye devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.
Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 44.000'den fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 100.000 kişi de yaralandı. Nüfusun yüzde 90'ı yerinden edildi.
Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.
Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) soykırım yapmakla suçlanıyor.
Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya dahil olduklarını açıklayan ülkeler arasında şunlar yer alıyor: Türkiye Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya ile birlikte.
Mahkeme, Başbakan Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.
Son olarak geçtiğimiz haftalarda ICC, Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Gallant'a ilişkin bir açıklama yayınladı. tutuklama emri Onu çıkardım. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin 124 üye ülkesi var ve hepsi mahkeme tarafından verilen tutuklama emirlerini yerine getirmekle yükümlü. Bu, Netanyahu ve Gallant'ın bu ülkelerden herhangi birine seyahat etmeleri durumunda tutuklanma riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor ve diplomatik özgürlüklerini önemli ölçüde kısıtlıyor.