Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysel Açıkgözoğlu, 5 yaş altı çocukların güneş çarpması riskinin daha fazla olduğunu söyledi. Açıkgözoğlu, ebeveynlerin aşırı sıcaklarda dikkatli olması ve güneş çarpmasında doğru ilk yardım uygulamalarını bilmesi gerektiğini vurguladı.
Güneş çarpması, aşırı ısı ve uzun süre güneş ışığına maruz kalma nedeniyle oluşur. Açıkgözoğlu, sıcak çarpmasının özellikle çocuklarda tehlikeli olduğunu ve belirtilerinin şöyle olduğunu belirtti:
“Artan vücut ısısı, ciltte kuruluk ve kızarıklık, kusma, mide bulantısı, nabız artışı, halsizlik, baş ağrısı ve baş dönmesi, kafa karışıklığı ve bayılma.”
Sıcak çarpması geçiren çocukta ilk yapılması gerekenin vücut ısısını düşürmek olduğunu belirten Açıkgözoğlu, şöyle konuştu: “Soğuk suya daldırma yöntemini titremeye neden olabileceği için önermiyoruz. Bunun yerine klima veya klima ile oda sıcaklığını düşürmelisiniz. fanlar, çocuğun kıyafetlerini çıkarın ve ılık suyla nemlendirilmiş bezler kullanarak vücut ısısını düşürün “Bilinci yerindeyse ona su veya tuzlu ayran verebilirsiniz. Bilinci kapalıysa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun” dedi.
Açıkgözoğlu, güneş çarpmasından korunmak için bazı genel kuralları da hatırlattı. Çocukların saat 10.00’dan önce güneşlenmesi tavsiye edilirken, 11.00-16.00 saatleri arasında ise güneş ışığından kaçınılması tavsiye edildi.
Gölgeli yerler tercih edilmeli, şapka ve hafif pamuklu giysiler kullanılmalı, yeterli sıvı tüketimi sağlanmalı ve ılık bir duş alınmalıdır. Çocukların kilitli arabalarda bırakılmaması gerektiği konusunda da uyardı:
“Kapalı araçların içi çabuk ısındığı için çocukları yalnız bırakmamalısınız. Araç park halindeyken çocuğun girmesini önlemek için kapıları kapalı tutun.”