Cumartesi, Eylül 21

Otomobil fiyatları beş yılda 10 kat arttı – Son Dakika Otomotiv Haberleri

Rapora göre, ilk çeyrekte 22,3 milyar TL yatırımla 18 bin araç satın alan sektörün aktif büyüklüğü 194 milyar TL’ye ulaştı. 2024 yılının ilk üç ayında 12,1 milyar TL vergi ödeyen sektörün 254 bin araçlık filosu bulunuyor. Sektörün hızlı büyümesinin önündeki en büyük engellerden biri araç fiyatlarının ve dolayısıyla kira maliyetlerinin hızla artmasıdır. Rapora göre, sektördeki ortalama araç birim alım fiyatı 2019 yılında 125 bin 500 TL iken 2024 yılının ilk çeyreğinde bu rakam 1 milyon 233 bin TL’ye yükseldi.

Sekiz yıl geriye gidersek fark daha da açılıyor. Aracın 2016 yılı ortalama maliyeti 74 bin TL. 2019 yılında ortalama euro kuru 6,35 TL iken 2024 yılının ilk çeyreğinde 33,59 TL civarına çıktı. Son beş yılda ÖTV ve KDV oranlarında yaşanan artış nedeniyle euro kurunda yaklaşık %76 oranında artış yaşandı. 2019-2020 geçişinde, 2021-2022 geçişinde yaklaşık %87, 2022-2023 geçişinde ise yaklaşık %100. Sektörün özsermayesinin 95 milyar TL’ye ulaştığını belirten TOKKDER Başkanı Kağan Yaşa, şunları söyledi: “Bu, sektörümüzün toplam aktiflerinin neredeyse yarısı anlamına geliyor. Sektörümüz ihtiyacı olan finansmanın yarısını kendi kaynaklarından karşılamaktadır. “Sektörün takipteki kredi oranının (TGA Oranı) %1’in altında olması sağlıklı bir yapının göstergesidir” dedi.

DUMANIN ÜSTÜNE TOZ KATILACAK

Renault’nun “Uluslararası Oyun Planı 2027” kapsamında Türkiye’de üretilecek dört yeni modelden ilki olan Duster satışa çıktı. Yeni Renault Duster, 4X4, E-Tech Full Hybrid ve Eco-G motorlarla satılıyor. MAİS Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, “Macera tutkunlarının 4X4 versiyonuyla zorlu yol koşullarını deneyimlemeleri, Eco-G versiyonuyla da düşük maliyetli yolculuklar yapabilmeleri için yeni Renault Duster’ı kullanıcılarımızla buluşturuyoruz.”

EN BÜYÜK SORUN ARTAN MALİYETLER

Otomotiv satış sonrası pazarı temkinli bir başlangıç ​​yaptıktan sonra 2024 yılının ikinci çeyreğinde de durgun seyrini sürdürdü.

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetler Derneği (OSS) 2. Çeyrek 2024 Sektör Değerlendirme Araştırması’na göre, yılın ikinci çeyreğinde yurt içi satışlarda 2023 yılının aynı dönemine göre dolar bazında ortalama %2,67 oranında düşüş görüldü. 2024 yılının ikinci çeyreğinde gözlemlenen en önemli sorunlardan biri.

OSS Derneği Başkanı Ali Özçete, şunları söyledi: “Anket sonuçlarına göre tüketici talebindeki daralmanın beklenenin üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu durumun geçen yılın aynı çeyreğine göre beklenmesine rağmen beklenenin üzerinde çıkması sektör işletmecilerini tedirgin etti. Nakit akışındaki daralmanın tahsilat sorunlarına da yansıdığını özellikle ikinci çeyrek anket sonuçlarında daha net görüyoruz. Kapasite kullanım oranlarındaki düşüşün beklenenin üzerinde olması geleceğe yönelik endişeleri artırıyor. “Ancak artan maliyetlere ve likidite sorunlarına rağmen istihdamımızı koruma konusunda önemli bir başarı elde ettiğimizi söyleyebiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber