İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rıdvan Sivritepe, su tüketiminin genel sağlık üzerindeki etkilerini şöyle anlattı: “Su vücudun temel unsurlarından biridir ve hücrelerin çalışması için gereklidir. Yeterli su alımı metabolizmayı düzenler, vücut ısısını dengeler, besinlerin taşınmasına yardımcı olur ve atıkların uzaklaştırılmasına yardımcı olur. vücuttan malzemeler.”
DEHİDRASYON RİSKİNE DİKKAT EDİN
Kronik hastalığı olan bireylerde dehidrasyon riskine dikkat çeken Sivritepe, şunları söyledi: “Kronik hastalığı olan bireylerde dehidrasyon riski yüksektir. Diyabetik hastalarda kan şekerinin yüksek olması idrarda su kaybının artmasına neden olurken, sıvı dengesizliği de bir sorun olabilir. Böbrek sorunu olan hastalarda dehidrasyon, bu hastalarda böbrek yetmezliğine, elektrolit dengesizliğine ve düşük kan şekeri düzeylerine neden olabilir.” “Tansiyon ve genel yorgunluk gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Dehidrasyonun erken dönemde tanınması bu komplikasyonları önlemek açısından kritik öneme sahiptir” dedi.
KİLOSUNUZA GÖRE SU TÜKETİMİ ENDEKSİ
Günlük su tüketimine ilişkin bilgiler veren Doç. Dr. Sivritepe, şöyle konuştu: “Genel olarak sağlıklı bireylerde günlük su ihtiyacı 2-3 litre civarındadır. Örneğin 70 kiloluk bir kişinin 2,5 litre civarında su tüketmesi gerekiyor. Ancak kronik hastalığı olan bireylerde bu durum söz konusu. İhtiyacın hastalığın türüne ve tedavi sürecine göre değişebileceği belirtildi. Diyabetik hastalarda sıvı alımının sınırlandırılması gerektiği, diyabetik hastalarda ise kilo, aktivite düzeyi ve kişinin mevcut sağlık durumu dikkate alınarak artırılması gerektiği belirtildi.
YETERSİZ SU TÜKETİMİ HASTALIKLARI TETİKLEYİYOR
Kronik hastalıklar açısından su tüketiminin önemine değinen Doç. Dr. Rıdvan Sivritepe, şunları söyledi: “Kronik hastalıklar, uzun süreli ve genellikle ilerleyici bir seyir izleyen sağlık sorunlarıdır. Bu hastalıklar bireylerin genel sağlık durumunu, yaşam kalitesini ve günlük aktivitelerini önemli ölçüde etkilemektedir. kronik hastalıkların tedavisi, özellikle hipertansiyon ve kalp yetmezliği durumunda sıvı dengesinin dikkatli yönetimi gerekir.
Yetersiz sıvı alımı kan hacminin azalmasına ve dolayısıyla kalpteki yükün artmasına neden olabilir. “Dehidrasyon durumları kalp ritmi bozukluklarına yol açabilir” ayrıca diyabet, böbrek hastalığı ve obezite vakalarında eklem sağlığına yeterli su tüketiminin katkıda bulunduğunu söyledi.
(İHA)