Erdoğan, ABD’yi savunma alımlarını engelleyen yaptırımları ve NATO müttefiklerinin uzun vadeli ikili ticaret hedeflerine ulaşmasını zorlaştıran diğer “tek taraflı” önlemleri kaldırmaya çağırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu’na (BMGK) katılmak üzere New York’taki Türkevi’nde Amerikalı düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Türk ve Amerikalı iş adamlarına hitaben Erdoğan, savunma alımlarını engelleyen ABD yaptırımlarının ve NATO müttefiklerinin uzun vadeli ikili ticaret hedeflerine ulaşmasını zorlaştıran diğer “tek taraflı” önlemlerin kaldırılması çağrısında bulundu.
Ankara ve Washington, 2023’te 30 milyar dolar civarındaki ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
Bu hedefe ulaşılabileceğine inandığını ancak devam eden kısıtlamalar nedeniyle savunma sanayii iş birliğinin “potansiyelin çok gerisinde” kaldığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu bağlamda demir, çelik ve alüminyum sektörlerinde ek gümrük vergileri, CAATSA gibi tek taraflı uygulamalar gündeme geliyor. Soruşturma ve yaptırımların kaldırılması gerekiyor.”
İnşallah F-16 modernizasyon projesiyle yeni bir sayfa açmışızdır ve bu alandaki ihracat kısıtlamalarının kalıcı olarak kaldırılmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler son yıllarda Doğu Akdeniz, Suriye ve Gazze’deki siyasi görüş ayrılıklarından Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına kadar çeşitli konularda gerginleşiyor. Bu durum ABD’nin yaptırımlarına ve Türkiye’nin 2019 yılında F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasına yol açmıştı.
Ankara, bunun üzerine Washington’dan 40 adet Block-70 F-16 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti temin etmek istedi. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından bu anlaşma da onaylandı ve bu gelişmelerle ilişkiler yumuşadı.
Erdoğan, Türkiye’nin tedarik zincirleri açısından avantajlı olduğunu da belirterek, Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir mühimmat olan 155 mm mühimmatın üretim ve tedarikindeki iş birliğine örnek olarak gösterdi.
Washington ayrıca Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal eden bazı Türk kişi ve şirketlerine de yaptırım uyguladı.
Amerika’nın Düşmanlarıyla Yaptırımlarla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında, aralarında Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve dönemin Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de bulunduğu dört kurumsal yetkiliye yönelik yaptırımlar, “Rusya ile ilişkiler” nedeniyle 2021’de yürürlüğe girdi. .
Türkiye Ukrayna’yı destekliyor ancak Moskova’ya yönelik yaptırımlara karşı çıkıyor.
Eurofighter Typhoon uçağı
Türkiye, F-16’ların yanı sıra Almanya, İngiltere ve İspanya’dan gelen Eurofighter Typhoon’larla da ilgileniyor ancak Berlin’in isteksizliği nedeniyle ilerleme sağlanamamasından yakınıyor.
Erdoğan Pazartesi günü New York’ta Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Erdoğan’ın her alanda iş birliğini geliştirme ve ortak fırsatlardan her iki tarafın yararına yararlanma konusundaki kararlılığını ifade ettiği belirtildi.
Geçtiğimiz kasım ayında Türkiye, İngiltere ve İspanya ile 23 milyar dolar değerindeki 40 Tayfun’u satın almak için görüşmelerde bulunduğunu duyurmuş ancak Almanya bu fikre karşı çıkmıştı.
O dönemde bir Türk Savunma Bakanlığı kaynağı, Ankara’nın ABD’ye ilk olarak Ekim 2021’de yaptığı F-16 talebinin gerçekleşmeme ihtimali üzerine Eurofighter ile görüşmelerin başladığını söyledi. Ancak Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Beyaz Saray yönetimi de F-16’ların Türkiye’ye satışına onay verdi.