Cuma, Eylül 20

Aşırı sıcaklarda serinletici içeceklere dikkat! – SAĞLIK

Acıbadem Bakırköy Sıla Bilgili Tokgöz Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı “Özellikle yaz aylarında vücudumuzun suya olan ihtiyacı artıyor çünkü terlemeyle birlikte nefes alırken de sıvı kaybediyoruz. Günde iki buçuk litreden az su içmemelisiniz. Ancak aşırı sıcaklarda pek çok kişi su yerine soğuk, şekerli içeceklere yönelebiliyor! Ancak sağlıksız, katkılı ve yapay içeceklerden uzak durmak hem vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamak hem de kendimizi yenilemek için çok önemli” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, evde hazırlanabilecek serinletici içecekleri anlattı Aşırı sıcaklarda bir bardak suya eşdeğer kalori miktarı (200 ml) ve tarifleri ile önemli uyarılar ve ipuçları verildi.

  • Şekersiz Limonata (200ml / 65 kalori)

Yaz deyince akla ilk gelenlerden biri ev yapımı limonatadır. 1 bardak limonatanın (200 ml) 65 kalori içerdiğini belirten Sıla Bilgili Tokgöz, bal içerdiğinden dolayı 1 yaş altı çocuklardan uzak tutulması gerektiğini söylüyor. Talimatlar:İki büyük limonun ve bir portakalın kabuklarını rendeleyip suyunu sıkın. Üç yemek kaşığı kır çiçeği balı, bir tutam fesleğen veya nane ve bir litre suyu ekleyip derin bir sürahide karıştırın. En az iki saat buzdolabında dinlenmeye bırakın. Daha sonra ince bir süzgeçle süzün. Bol buz, nane yaprağı veya fesleğen ile servis edebilirsiniz.

  • Karpuz ve kavun maden suyu (200 ml/120 kalori)

Yazın vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan karpuz ve kavun, yüksek su içeriğiyle dikkat çekiyor. Bu meyveleri maden suyuyla birleştirerek 120 kalorilik lezzetli bir içeceğe sahip oluyorsunuz. Ama dikkat et! Beslenme ve Diyet Uzmanı Tokgöz, glisemik indeksi yani kan şekerinin yükselme hızının oldukça yüksek olması nedeniyle diyabet hastalarının bu içeceği daha az ölçülü ve dikkatli tüketmesi gerektiğini vurguluyor.Talimatlar:İki dilim karpuzu (200 g) ve iki dilim kavunu (200 g) dondurucuda iki saat dondurun. Daha sonra taze nane yapraklarıyla harmanlayın. Yarım limonun suyu ve bir bardak maden suyunu ekleyerek tüketebilirsiniz.

  • Yaban mersinli smoothie (200 ml/ 250 kalori)

Özellikle yaz aylarında kahvaltıda farklı alternatif arayanlara hitap edecek doyurucu ve serinletici içeceklerden biri; yaban mersinli smoothie. Bu içeceğin bir bardağı (200 ml) 250 kalori içerir; İçerdiği çilek ve yaban mersini sayesinde C vitamini ve antioksidanlar açısından oldukça zengin olduğunu belirten Tokgöz, şöyle konuştu: “Yulafın içerdiği lif sayesinde mideyi daha geç terk ederek daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Süt günlük hem kalsiyum hem de protein alımınıza katkıda bulunur. “Düşük glisemik indeksli meyveler kullanıldığı için diyabet hastaları rahatlıkla tercih edebiliyor” diyor. Talimatlar: Sekiz adet yaban mersini, bir bardak süt, iki yemek kaşığı yulaf ve bir çay kaşığı toz tarçını bir kaseye koyup harmanlayıp tüketebilirsiniz. Daha tatlı bir tat arayanlar bu tarife muz da ekleyebilirler. Süt ve süt ürünlerine karşı intoleransı olanlar badem veya yulaf sütü gibi bitkisel içecekleri de tercih edebilirler.

  • Meyve Kefiri (200 ml/195 kalori)

Beslenme ve diyet uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, kefirin probiyotik aktivitesi nedeniyle bağırsaklara fayda sağlayan bir içecek olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “İçerdiği kalsiyum ve proteinler sayesinde kas ve kemik sağlığı açısından da son derece önemlidir. “Ek beslenme döneminde bebeklerin bile rahatlıkla içebileceği, çok sağlıklı, çok doyurucu bir içeceğin tarifi olarak öne çıkıyor” diyor. Talimatlar: Bir bardağın dörtte üçü kefir, yarım bardak su, bir adet küçük muz ve iki adet kayısıyı harmanlayıp içebilirsiniz. Diyabet hastaları için; Kiraz, şeftali, elma, çilek gibi kan şekerini hızlı yükseltmeyen yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

  • Sağlıklı Fesleğen Şerbeti (200 ml/32 kalori)

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen bu vazgeçilmez şerbetin oldukça sağlıklı olduğunu belirten Tokgöz, şöyle konuştu: “Fesleğen antioksidandır, bağışıklık sistemini uyarıcıdır, mide-bağırsak rahatsızlıklarına ve hazımsızlığa iyi gelir. “Şerbet denilince akla hemen şekerli içecek gelse de, yüksek şeker ve kalori alımı vücutta yağ olarak depolanıp hızlı kilo alımına neden olduğu için rafine şeker kullanmadan da fesleğen şerbeti hazırlamak mümkün.”Talimatlar: Bir demet taze fesleğeni yıkayıp bir kaseye koyun. Üzerine bir litre sıcak su dökün, bir çubuk tarçın, beş karanfil ve bir limon suyu ekleyip soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra üzerine iki yemek kaşığı hurma özü veya bal ekleyip bol buzla servis edebilirsiniz.

  • Şeftalili buzlu yeşil çay (200 ml/60 kalori)

Halihazırda satılan buzlu çayların yüksek miktarda rafine şeker içerdiğini, bu nedenle evde hazırlayıp aşırı sıcaklarda serinlemek için sağlıklı içecek olarak tüketebileceğinizi söyleyen Sıla Bilgili Tokgöz, içeceğin bir bardağının (200 ml) tüketilmesi gerektiğini söylüyor. 60 kalori var. Tokgöz şöyle diyor: “Yeşil çay termojenik etkisi sayesinde daha fazla enerji harcamanızı sağlıyor. Yeşil çay aynı zamanda polifenolik bileşenlerinin etkisi sayesinde kilo vermeye ve ödem atmaya da yardımcı olur. Ancak içerdiği kafein nedeniyle yüksek tansiyon, kalp-damar ve böbrek rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli olması gerekiyor.”Talimatlar:Bir litre kaynamış suya iki poşet yeşil çay veya bir çorba kaşığı yeşil çay demleyin. Soğumaya bırakın. İki olgun şeftaliyi bir bardak suyla karıştırıp bir sürahiye süzün. Daha sonra soğumuş yeşil çayı ekleyip buz üzerinde servis edebilirsiniz. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber