Cuma, Eylül 20

Çocukların ev kazalarına karşı alınacak önlemler hayat kurtarıyor

genişletmek

KAYNAKben

Çocukların çevrelerine olan merakları ve öğrenme istekleri bazen olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Çocukların en sık yaşadığı ev içi kazalar düşme, yanma, boğulma ve zehirlenmedir. Bu tür kazalar bazen çocuklarda yaralanmalara, bazen kalıcı sakatlıklara, bazen de ölüme neden olabiliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dernek Üyesi Prof. Dr., ev kazalarının nedenlerini ve ailelerin çocuklarını bu tür kazalardan nasıl koruyabileceklerini anlatıyor. Dr. Ahmet Osman Kılıç, çocukların ulaşamayacağı hiçbir yer olmadığını, ailelerin çocuklarını gözlem altında tutarak bu tür olayları en aza indirebileceklerini söyledi.

“Çocukların ev kazalarında yaralanma riski biraz daha yüksek.”

Ev kazalarından kaynaklanan yaralanmaların çocuklarda ölüm ve sakatlıkların en önemli nedenleri arasında yer aldığını hatırlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç şunları söyledi: “Çocukların en sık yaralanma şekli ev kazalarıdır. Çocuklar ev kazalarında neden daha fazla yaralanıyor? Çocuklar çevrelerine çok bağlı olduklarından, meraklı olduklarından, duyuları ve öğrenme istekleri yüksek olduğundan, hissettikleri duyguları 5 duyularıyla gerçekleştirme eğiliminde olduklarından, yetişkinleri taklit etmeyi sevdiklerinden ve muhakeme becerileri nispeten zayıf olduğundan, anlamakta bazı zorluklar yaşayabilirler. tehlike ve ondan korkmamak. Bu nedenle çocukların ev kazalarında yaralanma riski biraz daha yüksektir. yaralanmalar; Bunları düşme, yanık, zehirlenme ve boğulma olarak sınıflandırabiliriz. “Birden fazla sınıflandırma mümkün ama en sık karşılaştığımız durumlar bunlar” dedi.

“Çocukların düşebilmesi için başlarının geçebileceği bir yere ihtiyaçları var.”

Doç. çocuklarda en sık görülen ev kazasının düşme olduğunu belirtti. Dr. Ahmet Osman Kılıç, şunları söyledi: “Aynı seviyeden düşmek veya yüksekten düşmek sayılır. Bu düşmeler çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Düşmelerden kaynaklanan kazaları önlemek için basit önlemler vardır. Bu önlemler arasında; Zeminlerin ıslak ve kaygan olmaması, kilim ve halıların kaymaz olması, pencere ve balkon kapılarının kapalı ve çocuk kilidi ile donatılmış olması, mobilyaların pencere yakınına yerleştirilmemesi gibi önlemler alınarak düşmeler kolayca önlenebilir veya azaltılabilir. ve oyuncaklar oynandıktan sonra kaldırılıyor. Bebeklerin düşebilmesi için başlarının gidebileceği bir yere ihtiyaçları vardır. “Çubuklar ve korkulukların 6 santimetre genişliğinde olması gerekiyor ki çocuğun kafası oradan geçemesin” dedi.

“Fırın ve ocak sıcakken çocuğun ortalıkta dolaşmaması çok önemli.”

Doç. ev kazalarından kaynaklanan yanıkların çocuklarda kalıcı hasarlara yol açtığını belirtti. Dr. Ahmet Osman Kılıç, “Yaralanmamızın bir diğer yolu da yanıklardır. Çocukluk döneminde ev içerisinde sıcak su gibi maddelerle temas sonucu yanıklar oluşabildiği gibi kimyasal maddelerden kaynaklanan yanıklar da oluşabilmektedir. “Burada en önemli şey çocukların bulunduğu odada radyatör olmaması, çocukların radyatör açıkken uyumaması çok önemli, bu eşyaların korkuluklarla tutulması gerekiyor, biz de çocukları dizlerimizin üzerinde tutmuyoruz. Elimize sıcak su veya herhangi bir sıcak madde girmemeli, fırın ve soba sıcakken çocuğun ortalıkta dolaşmaması çok önemli.”

“Çocuğun başka bir çocuğa emanet edilmemesi çok önemli.”

Doç. boğulma vakalarının çok sık görüldüğünü söyledi. Dr. Kılıç, şunları söyledi: “Ev içi kazalardan biri de boğulmadır. Çocuklar evdeki su veya katı nesnelerde boğulabilirler. Özellikle küçük çocukların baş bölgesinin ağırlığı vücudun diğer bölgelerinin ağırlığından daha fazla olduğundan çocuklar su dolu kaplara baş aşağı düşerek boğulabilirler. Bu durum çok ciddi bir riski temsil ediyor. Çocuklarımıza ek gıda verildiğinde bu gıdalar soluk borusuna girebilmektedir. Bazen çocukların soluk borusuna kısmi veya tam tıkanmaya yol açabileceği gibi organik olmayan maddeler de girebilir. Bunların hepsi boğulmaya neden olabilir. Bir diğer faktör ise bir çocuğu başka bir çocuğa emanet etmemeniz çok önemlidir, çünkü diğer çocuk tehlikeyi anlayamayabilir ve diğer çocuğu kurtaracak güce sahip olmayabilir. “Bu riskleri almamalıyız” dedi.

“Temizlik malzemelerinin evin içinde kilitli bir dolapta saklanması önemli.”

Doç. Zehirlenmelerin ilaç, çiçek ve temizlik malzemelerinden kaynaklandığını belirtti. Dr. Kılıç, “Zehirlenme de ele alınması gereken bir diğer ev içi yaralanma türüdür. İlaçlar, çiçek çeşitleri, deterjanlar ve tarım ilaçları ile de zehirlenmeler meydana gelebilmektedir. Burada çocukların merak duygusu ve çevreyi keşfetme duygusu çok önemlidir. Çocukların ulaşamayacağı hiçbir yer yok. Çocuk bir şeye odaklanırsa mutlaka onu başarır ve bu potansiyele her zaman sahiptir. Bu potansiyeli hiçbir zaman unutmamalıyız. “Bu nedenle pestisitlerin, ilaçların veya zehirli olma potansiyeli taşıyan bitkilerin ve özellikle deterjanların evin içinde kilitli bir dolapta saklanması önemlidir” dedi.

“Oğlumuzu kontrol altında tutmalıyız”

Doç. Oğlumuzu gözetim altında tutmamız gerekiyor. Yani ulaşabileceğimiz bir mesafede tutmak ve gözümüzün görebileceği tehlikeli bir durum karşısında anında müdahale etmek çocuğun merak duygusunu kaybetmemesini, çevreyi keşfetmesini sağlayacak ve korunmasını garanti edecektir. çocuklarımızın” dedi.
Aileler, çocuklarını akıllarında bulundurduklarını ve olası kazalara karşı önlem aldıklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber