Pazar, Eylül 22

Kadınlar, neden erkeklerden daha uzun yaşıyor? – Son Dakika Dünya Haberleri

Japon bilim insanları ilk kez omurgalılarda, dişilerde yumurtaya, erkeklerde sperme dönüşen hücrelerin yaşam süresinde cinsiyet farklılıklarına yol açtığını ve bu hücrelerin ortadan kaldırılmasının hayvanların aynı yaşam beklentisine sahip olmasını sağladığını ortaya koydu.

Deneyler, cinsel olgunluğa iki hafta içinde ulaşan ve birkaç ay boyunca yaşayan bir tatlı su türü olan küçük turkuaz kilifish üzerinde gerçekleştirildi; ancak araştırmacılar, benzer bir biyolojik mekanizmanın, canlıların insanlarla diğer türlerin yaşam süreleri arasındaki farkı da etkileyebileceğinden şüpheleniyor.

Osaka Üniversitesi’nden çalışmanın kıdemli yazarı Profesör Tohru Ishitani şunları söyledi: “Kilifishlerdeki yaşlanma süreci insanlarınkine benzer, dolayısıyla insanların daha karmaşık olduğunu düşünmüyorum. Bu araştırmanın insanlarda yaşlanmanın kontrolünü anlamak için bir basamak olacağını düşünüyorum.” dedi.

Ishitani, sperm veya yumurtaya sahip olmanın kadın ve erkek arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu, dolayısıyla bunların yaşam süresi üzerinde bir etkisi olup olmadığını araştırmanın mantıklı olduğunu söyledi. Bir dizi deneyde ekibi, sperm veya yumurtaya dönüşen germ hücrelerinin üretimini durdurmanın, erkeklerin daha uzun yaşamasına ve kadınların normalden daha genç ölmesine yol açtığını ve aslında yaşam süresindeki boşluğu kapattığını gösterdi.

Ishitani, “Üreme hücrelerinin yok edilmesinin hem erkeklerin hem de kadınların ömrünü uzatacağını bekliyorduk, ancak bu yalnızca erkeklerin ömrünü uzatırken kadınların ömrünü kısalttı. Beklenmedik bir durumdu ancak bu keşfin seks konusuna ışık tutabileceğini fark ettik. yaşam süresindeki farklılıklar.” dedi.

KIPPLE’IN BALIKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Science Advances dergisindeki bir makalede araştırmacılar, sperm ve yumurta üretimini engellemenin balıklar üzerinde nasıl zincirleme etkileri olduğunu anlatıyor. Dişilerdeki hormonal değişiklikler, sağlıklı dokuyu koruma pahasına büyümeyi teşvik ederken, azalan östrojen, kardiyovasküler hastalık riskini artırır. Erkekler karaciğerde daha fazla D vitamini üretir, bu da neden daha iyi kemik, kas ve cilt sağlığına sahip olduklarını açıklayabilir.

Ekip daha sonra killifishlere D vitamini vermenin yaşam sürelerini uzatıp uzatmadığını test etti ve erkeklerde %21, kadınlarda ise %7 oranında bir artış buldu. Hiçbir olumsuz etki gözlemlenmese de Ishitani, “uygun miktarda” kullanılmasının önemli olduğunu söyledi. Birleşik Krallık’ta sağlık otoriteleri sonbahar ve kış aylarında günlük 10 mikrogram veya 400 IU D vitamini takviyesi önermektedir. Günde 100 mikrogramdan veya 4000 IU’dan fazla almak zararlı olabilir.

Spermin erkeklerin yaşam beklentisini etkileyip etkilemediği belli değil ancak Ishitani, bu fikri destekleyen bazı kanıtların olduğunu söyledi. 2012 yılında 81 Koreli hadım üzerinde yapılan bir araştırma, onların benzer sosyoekonomik geçmişe sahip, kısırlaştırılmamış erkeklerden 14 ila 19 yıl daha uzun yaşadıklarını ortaya çıkardı. Ancak belgeler 16. ve 19. yüzyıllar arasındaki döneme kadar uzanıyor ve diğer faktörleri göz ardı etmek zor.

Lancaster Üniversitesi’nde sağlıklı yaşamı uzatmanın yollarını araştıran Dr. David Clancy, diğer hayvanlar üzerinde yapılan çalışmaların, üremeyi engellemenin özellikle dişilerde yaşam süresini uzattığını bulduğunu, bunun da büyüme ve üreme ile bakım ve uzun ömür arasında bir denge olduğunu öne sürdüğünü söyledi.

Clancy, “Burada, sperm veya yumurta öncü hücrelerinin çıkarılmasıyla dişilerin ömrü kısaldı, ancak erkeklerde de yaşam süresi, büyüme gibi, muhtemelen D vitamini aktivitesinin artmasıyla ilişkili bir mekanizma yoluyla da uzadı. Açıkça, yaşam süresini düzenleyen sinyaller Bu hücrelerin bir kısmı bu balıklarda ve belki de diğer hayvanlarda da cinsiyetler arasında aktarılmıştır.” “Birbirinden farklı dedi.

KADINLAR ERKEKLERE GÖRE %5 DAHA UZUN YAŞIYOR

Küresel olarak kadınlar erkeklerden ortalama %5 daha uzun yaşıyor. Genç erkeklerin kazalarda ve intiharlarda ölme olasılığının daha yüksek olması ve kadınların genellikle daha sağlıklı yaşam tarzlarına sahip olması da dahil olmak üzere çok sayıda faktör bu eşitsizliğe katkıda bulunuyor. Ancak bu eşitsizlik diğer türlerde de görülüyor: Dişi maymunlar ve eski dünya maymunları, erkek maymunlardan daha uzun yaşama eğiliminde.

İnsanların yaşam beklentisindeki farkın boyutu ülkeden ülkeye büyük farklılıklar gösteriyor. Birleşik Krallık’ta 2020-2022 yılları arasında doğanların yaşam beklentisi erkeklerde 78,6 yıl, kadınlarda ise 82,6 yıldır. Rusya’da erkekler, kısmen daha fazla alkol tüketimi ve sigara tüketimi nedeniyle, kadınlardan yaklaşık 13 yıl daha erken ölüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber