Çarşamba, Ocak 1

Danimarka eski bakan ve istihbarat şefine yönelik ‘sızıntı’ davası düştü

Danimarka Yüksek Mahkemesi’nin geçen hafta eski bakana yönelik davanın kapalı kapılar ardında tutulamayacağı ve gizli bilgilerin mahkemede gösterilemeyeceği yönündeki kararının ardından suçlamalar düştü.

REKLAM

Danimarka eski savunma bakanı ve istihbarat şefi hakkında açılan “gizli bilgi sızıntısı” davası, bu bilgilerin yargı sürecinde kamuoyuna açıklanacağı gerekçesiyle düşürüldü.

Danimarka savcılığı, Yüksek Mahkeme’nin “çok gizli deliller” olarak nitelendirdiği kararının ardından, “devletin gizli bilgilerini yaymak” suçundan yargılanan eski Savunma Bakanı Claus Hjort Frederiksen ve eski istihbarat şefi Lars Findsen’e yönelik suçlamaları düşürdüğünü duyurdu. kamuoyuna sunulmalıdır.”

Frederiksen ve Findsen, Danimarka ceza kanununun ara sıra kullanılan ve 12 yıl hapis cezası öngören bir maddesi uyarınca suçlandılar.

Her iki isim de ayrı ayrı yargılandıkları davalardaki suçlara ilişkin ifadelerinde suç işlemediklerini söyledi.

Danimarka Yüksek Mahkemesi’nin geçen hafta eski bakana yönelik davanın kapalı kapılar ardında tutulamayacağı ve gizli bilgilerin mahkemede gösterilemeyeceği yönündeki kararının ardından suçlamalar düştü.

Çünkü mahkeme, gizli yürütülen iki davanın kamuoyuna açıklanması ve hassas bilgilerin sunulduğu oturumların kapatılmasına karar verdi.

Savcının açıklamasında, “Gizli bilgiler davalar açısından hayati öneme sahiptir. Mahkemeye sunulma imkanı olmadığı sürece iddia makamının ispat yükünü karşılama şansı yoktur.” Söylendi.

Savcı Jakob Berger Nielsen, yasal işlemlerin “gizli bilgilerin ifşa edilmesini” gerektireceğini söyledi.

Eski bakan ve eski istihbarat şefinin neyle suçlandığı konusunda kamuoyuna net bir açıklama yapılmadı.

Ancak 76 yaşındaki Frederiksen, yerel basına verdiği röportajlarda suçlamaların, ülkesi ile ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) arasındaki gizli izleme/gözetim anlaşması hakkında kamuoyuna yapılan açıklamalara dayandığını söyledi.

Frederiksen röportajlarında, yurtdışındaki faaliyetlerden sorumlu olan Danimarka Savunma İstihbarat Servisi’nin, NSA’nın Almanya, Fransa, İsveç ve Norveç liderlerinin telefonlarının dinlenmesine yardım ettiğini söyledi.

ABD ile Danimarka arasında oluşturulduğu iddia edilen sistem, NSA’nın politikacıların telefon numaralarını arama parametresi olarak kullanarak veri elde etmesine izin verdiği iddiasıyla, gizlice dinleme skandallarına ve uzun süredir devam eden diplomatik krizlere yol açtı.

Danimarka askeri yapısının 2012’den 2014’e kadar NSA’ya yardım ettiği ortaya çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: