Cuma, Aralık 27

Yunanistan ekonomik krizi sona mı eriyor?

Yunanistan, 2060 yılına kadar borç ödemeye devam edecek ancak 20 Ağustos’ta ekonomik kurtarma programı sona eriyor.

Yunanistan yıllardır yüksek kamu borcuyla boğuşuyor. 2009 yılında patlak veren kriz 3 kurtarma paketi, 450 reform, 4 yılda 8 hükümet, 2060 yılına kadar ödenmesi gereken borç ve Yunan halkını oldukça zorlayan kemer sıkma politikalarına mal oldu.

Fakat, hiç bitmeyecekmiş hissi veren ekonomik sorunların ardından Avrupa Birliği ve adalar ülkesi birlikte yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği son 8 yıldır kurtarma paketleriyle ayakta tuttuğu Yunanistan’ın sermaye piyasalarına dönmesine yeşil ışık yaktı.

Hükümet kurtarma paketinden çıkmak için ciddi bir kemer sıkma programını uygulamaya koydu, çok sayıda reform yaptı. Borcu kapatmak adına, işsizliğin oldukça yüksek olduğu ülkede yüksek vergi oranları konuldu.

Ancak, yüksek vergi oranları ülkeye yapılacak yabancı yatırımın önünde önemli bir engel teşkil ediyor. Euronews muhabiri Akis Tatsis, deniz nakliyatı gibi iç ticaret sektörlerinin Yunan halkının gündelik hayatında fark yaratacak gücü var mı araştırmak üzere Pire kentine doğru yola çıktı.

Yunanistan denizcilik sektöründe bugün hala lider

Yunan gemi nakliyat sektörü, uzun yıllar süren krize karşın bugün hala tüm dünyada lider pozisyonda.

Dünya genelinde petrol tankeri filosunun %25’inden fazlası, neredeyse her 4 kuru dökme yük gemisinden biri ve kimyasal tanker filosunun %15’i Yunan armatörlere ait. 2017’de denizcilik sektörü %17 büyüdü ve yaklaşık 14 milyar Euro hacme ulaştı.

Yunanlılar dünya nüfusunun sadece %0,15’ini oluşturuyor ancak deniz ticaretinin %20’sini kontrol ediyor. Fakat nakliyat sektörü, tedarikçiler ve Yunan toplumu yüksek vergiler yüzünden ciddi zorluklar yaşamaya devam ediyor.

Yunan Ticaret Gemisi Mühendisleri Odası Başkanı Athanasios Evangelaki, krizin yarattığı sorunların kurtarma paketi sonlanmasıyla biteceğine pek inanmıyor: “İşsizlik oranlarını yükselten reformlar kaldırılacak mı? Tam tersi olacak. Bu yasalar yürürlükte kalmaya devam edecek. Ve büyüme, işçi haklarının enkazı altında gerçekleşecek. Yani sorulması gereken soru şu: Kimin büyümesi? Kim için büyüme?”

Ülkenin en büyük limanı Pire ekonomik krizden oldukça kötü etkilendi. Pire Ticaret Birliği Başkanı, son 9 yılda şehirdeki her 3 dükkandan birinin kapatıldığını ifade ediyor ve Yunanistan’da krizin ekonomiyi nasıl etkilediğini kendi işyeri üzerinden anlatıyor:

“Net karı yılda 70-75 bin Euro olan benimki gibi bir işletme %55-%65 oranında vergi ödüyor ve inanın bana bu kadar gelir elde eden az sayıda işletme var. Vergileri ödedikten sonra elimde 30 bin Euro gibi bir para kalıyor. Ancak, yıllık gelirim 70 bin Euro’nun üzerinde olduğu için ek 20 bin Euro sigorta pirimi ödemek zorundayım. Sonuç olarak, 1 yıllık çabalarımın sonucunda kazandığım 70 bin Euro’dan geriye 10 bin Euro kalıyor ki bu ayda 1000 Euro bile etmiyor.”

“Emekli maaşlarında daha fazla kesinti yapmayacak, maaşlarda zamların önünü açacağız”

Yunan halkı son iki yıldır artan yabancı yatırımların olumlu etkilerini henüz hissetmiyor. Maithreyi Seetharaman, büyümenin ne zaman somut biçimde hissedilmeye başlanacağını öğrenmek üzere Yunan Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis ile özel bir röportaj için bir araya geldi.

Maithreyi Seetharaman: Sayın başbakan yardımcısı, Yunanistan’ın hangi yöne doğru ilerlediğini simgeleyen bir nesne getirmenizi istemiştim, nedir bu nesne ?

Yannis Dragasakis, Yunan Başbakan Yardımcısı: Ülke olarak çıkmamız gereken yeni serüveni simgeleyen bu küçük gemiyi getirdim, bir de bu yolculukta pusula görevi üstlenecek yeni büyüme stratejimizi. Aslına bakarsanız Yunanistan’da ilk kez hedeflerimizi ve araçlarımızı tanımlayan ulusal bir büyüme stratejimiz var. Bu strateji ne yapmak istediğimizi, bunu nasıl yapmak istediğimizi ve nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi belirliyor. Ve pazarda bir sorun çıkması durumunda, güçlü rezervlerimiz, üretim fazlamız var. Tüm bu unsurlar güven verici.

Maithreyi Seetharaman: Nihayetinde büyüme için bir stratejiye, sürdürülebilir bir plana sahip olmak gerek. Sizin planınız nedir?

Yannis Dragasakis, Yunan Başbakan Yardımcısı: 2021 yılına kadar farklı sektörlerde belirli hedeflere ulaşmış olmamız gerekiyor. Bu sebeple, kendimize koyduğumuz tarihler ve hedefler mevcut. Bu şekilde vatandaşlar hükümetin performansını değerlendirebilir. Ayrıca bazı sektörlerde istikrarı kurumsallaştırdık. Örneğin, Yunanistan’a büyük bir yatırım yapılması durumunda 12 yıl boyunca aynı vergi oranı uygulanacak. Kimse bunu değiştiremez. Yani Yunanistan’da yabancı yatırımlardan bahsettiğimiz zaman, varolan bir dinamiğin güçlendirilmesini konuşuyoruz. Bankaların aktiflerindeki batık kredilerin satışı ve çok sayıda şirketin yeniden yapılandırılması başladı.

Maithreyi Seetharaman: İnsanların ihtiyaçları ile elinizdeki reform gündeminin dengesini nasıl tutturmayı planlıyorsunuz?

Yannis Dragasakis, Yunan Başbakan Yardımcısı: Vatandaşlar normal hayatlarına nasıl geri dönecek… Bu önemli bir konu. İşçilerin toplu pazarlık haklarını geri vereceğiz. Zorunlu asgari ücret zammını kaldıran yasayı yürürlükten çıkaracağız. Asgari ücreti yükseltecek bir takım prosedürler uygulamaya koyacağız. Kapsayıcı büyümeden kastımız bu.

Maithreyi Seetharaman: Peki günün sonunda borcu ödeyen kim olacak? Şirketler mi? Bireyler mi?

Yannis Dragasakis, Yunan Başbakan Yardımcısı: Hangi vergileri düşüreceğimizi belirlemek için iş dünyası ile görüşme halindeyiz. Vergilendirme stratejisinde karlar üzerindeki vergilendirmeyi veya yatırımlar üzerindeki vergiyi azaltabilir ya da gider yazma oranlarını yükseltebiliriz. İlk yıl fonların %70’ini vergi indiriminde, %30’unu harcamalarda arttırmada kullanma kararı aldık.

Maithreyi Seetharaman: Hükümetinizin değiştirmeyeceği şeyler neler?

Yannis Dragasakis, Yunan Başbakan Yardımcısı: İşçilere pazarlıklar aracılığıyla maaşlarında artışın yolunu açacak şartlar sağlayacağız. Emekli maaşlarında daha fazla kesinti yapmayacağız. Bunu belirtmemin sebebi, reformların olumsuz olarak algılanması. Şu anda sözünü ettiğimiz değişikliklerin insanlar için pozitif etkileri olacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

21. Yüzyılın en uzun Ay tutulması: Ay neden kırmızı oluyor?

Avrupa’nın en ucuz ve pahalı tatil merkezleri: Marmaris de listede

Gazeteci adı • Esra Olcaycan

Görüntü editörü • Richard Topping

Ek kaynaklar • Fanny Gauret

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: